Medica Medica Aestetica

Početna - blog - Saveti - Kako se rešiti podočnjaka jednom zasvagda?

Kako se rešiti podočnjaka jednom zasvagda?

Devojka upire svojim prstima ka podocnjacima.

Podočnjaci predstavljaju problem sa kojim se susreću mnogi od nas. Kod pojedinaca su oni posledica umora i nestaju posle dobrog sna, dok su kod drugih prisutni stalno. Bilo da se javljaju sporadično ili su uvek prisutni, jedno je sigurno: niko ne voli da ih vidi, budući da ne izgledaju nimalo privlačno i daju licu umoran i iscrpljen izgled. Osim toga, oni kvare čitavu vašu pojavu, pa i utisak drugih o vama.

Među ovim problemima razlikujemo tamne podočnjake, udubljenja i kesaste podočnjake koji mogu biti ispunjeni masnim jastučićima koje je takođe potrebno ukloniti.

Ukoliko i vas, kao i mnoge druge muče ove tri indikacije, ne brinite, postoji rešenje i ono se nalazi u tekstu pred vama. Saznajte koji su uzroci ove neugodne pojave i kako se rešiti podočnjaka na efikasan način.

 

Podočnjaci – uzrok

Naglašeni krugovi oko očiju javljaju se usled promene boje krvnih sudova čime nam telo šalje poruku da ne dobija dovoljno kiseonika ili da je u nedovoljnoj meri hidrirano. Oči su te kod kojih se ovo odmah primećuje. One su prve na udaru, budući da je koža koja ih okružuje izuzetno tanka i ne poseduje masno tkivo, već splet brojnih krvnih sudova i limfnih čvorova.

Usled deficita kiseonika ili tečnosti u organizmu dolazi do slabog protoka krvi tamnije boje što je izrazito vidljivo kod tankog i delikatnog područja ispod očiju. No, boja podočnjaka može i varirati, budući da zavisi i od tipa kože koji posedujemo. Tako podočnjaci mogu biti braonkaste ili čak plavkaste nijanse.

Genetski faktori takođe imaju udela, te tanka koža u predelu očiju može biti i nasleđena. U nastavku detaljnije saznajte koji su još uzroci pojave podočnjaka.

 

Zašto se javljaju podočnjaci?

Kao što smo već zapazili, uzroci mogu biti brojni i varirati od osobe do osobe. Često na njih gledamo kao na posledicu umora, no postoji i pregršt drugih razloga čiji su oni neminovna pojava.

 • loše životne navike – ako je vaš san neredovan i nekvalitetan, ako ste pušač ili ste skloni piću, tada vaše telo pati od slabog dotoka kiseonika, te su podočnjaci neminovnost
 • loša i nekvalitetna ishrana – ako uglavnom jedete takozvanu brzu hranu i ne unosite zdrave i kvalitetne namirnice, onda je vaše telo u deficitu vitamina i minerala. Najpre se to odnosi na vitamin C i cink budući da nedostatak istih uzrokuje probleme sa podočnjacima.
 • zdravstveni problemi – iako su uglavnom bezopasni, podočnjaci često mogu biti pokazatelj nekog zdravstvenog problema poput anemije, psorijaze, problema sa štitnom žlezdom, a mogu biti povezani i sa ekcemom na licu
 • alergije –alergija na polen često izaziva potrebu za trljanjem očiju čime je ovo područje dodatno iritirano, te se podočnjaci mogu pogoršati
 • gledanje u ekran – ako provodite puno vremena ispred računara, verovatno naprežete oči, a to opet dovodi do širenje krvnih sudova i pojave podočnjaka
 • stres – nezaobilazan uzročnik mnogih problema javlja se i ovde, jer ostavlja posledice po čitav naš organizam, te utiče i na javljanje podočnjaka
 • premor – najfrekventniji uzrok, mada ni previše spavanja nije dobro za podočnjake
 • starenje – za posledicu ima tanjenje kože u predelu oko očiju, te je takva koža izgubila na svojoj elastičnosti i pogodno je tle za pojavu podočnjaka
 • dehidratacija – kada našem telu fali voda, oči su ili natečene ili uvučene. Kad su uvučene primetne su kosti oko njih.
 • izlaganje suncu – kako je koža na kapcima veoma delikatna i osetljiva, ako želite da izbegnete podočnjake zaštita od sunca je obavezna
 • genetska predispozicija

 

Najčešće se javljaju kod:

 • tamnoputih osoba – koje često imaju problem sa hiperpigmentacijom
 • starijih osoba – kod kojih je koža u tom predelu istanjena kao posledica prirodnog procesa starenja
 • osoba sa određenim zdravstvenim problemima – kao na primer problema sa štitnom žlezdom

 

Kako se rešiti podočnjaka?

Često se postavlja pitanje kako se rešiti podočnjaka prirodnim putem. Evo nekih preporuka koje vam mogu pomoći da ih ublažite u određenoj meri:

 • naspavajte se
 • unosite dovoljno tečnosti i zdravo se hranite
 • smanjite kofein, alkohol i cigarete
 • budite aktivni i vežbajte
 • nosite kvalitetne naočare za sunce
 • ako ste pod stresom, relaksirajte se i pokušajte da ga umanjite
 • stavljajte hladne obloge, kolutove krastavca ili kesice od čaja
 • koristite masku za lice od taloga crne kafe i hladnog kokosovog ulja
 • koristite kvalitetnu kozmetiku za okoloočnu regiju

 

Sve ovo je samo privremeno rešenje, posebno kod onih kod kojih su podočnjaci nasledni.

U Medica Aesthetica klinici za estetsku hirurgiju znamo odgovor na pitanje kako se rešiti tamnih podočnjaka. Za ovaj problem koristimo izuzetno delotvoran Ultimate Eye Corrector, hemijski piling svetski priznate Innoaesthetics laboratorije koji posvetljuje regiju podočnjaka i jača i zadebljava derm.

Njegova efikasnost se dodatno pojačava u kombinaciji sa Matrix koktelom, čime dobijate duplo ojačanu regiju podočnjaka, što znači osvežavanje, hidriranje i uklanjanje sitnih borica.

No, ako su vaš problem kesice ispod očiju ili udubljeni podočnjaci, imamo za vas dva sjajna rešenja, nehirurško u vidu hijaluronskih filera i jedino potpuno efikasno i trajno rešenje – blefaroplastiku.

Otkrivamo vam prednosti jednog i drugog u nastavku.

Prelepa devojka namazana korektorom za oči kako bi se rešila podočnjaka.

 

Kako smanjiti podočnjake uz pomoć hijaluronskih filera?

Malo ko zna da je hijaluron za podočnjake jedan od najboljih nehirurških tretmana!

Dakle, osim što vas podmlađuju ili se koriste u korekciji usana, hijaluronski fileri vam mogu rešiti problem sa podočnjacima i ukloniti ih sa dnevnog reda. Naime, sa godinama usled popuštanja ligamenata okoloočne regije dolazi do promene izgleda i strukture podočnjaka. Rezultat toga jeste da vaše oči deluju umorno, a pored toga javljaju se i sitne bore i udubljenja u ovoj regiji. Sve to čini da izgledamo stariji no što jesmo. Hijaluronski fileri kao od šale uklanjaju umor i iscrpljenost sa vašeg lica.

Ključno kod uklanjanja podočnjaka hijaluronskim filerima jeste popunjavanje područja ispod očiju i zaglađivanje regije koja se nalazi između donjeg kapka i obraza. Na taj način će filer nadomestiti izgubljeni volumen, a tamni kolutovi i brazde će se izgubiti. U Medica Aesthetica klinici koristimo najbolji filer specijalizovan baš za okoloočnu regiju. U pitanju je Stylage S filer koji nadoknađuje volumen, hidrira delikatno područje oko očiju i podstiče sintezu kolagena.

Sama procedura je komforna a pacijent se može odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Hijaluronski tretman podočnjaka:

 • otklanjanja upale podočnjake
 • posvetljuje tamne kolutove
 • briše znakova umora sa lica zahvaljujući hidriranju kože
 • čini fine bore manje vidljivim
 • podstiče cirkulaciju krvi i limfe u području oka
 • vraća svež, mladalački izgled licu

 

Koliko dugo traju efekti tretmana?

Rezultati su odmah vidljivi i mogu trajati otprilike 12 do 18 meseci, a nekad i više. Tajna ovakvog dugotrajnog efekta upravo je u kvalitetu proizvoda koje koristimo, ali i u tehnici koju primenjuju naši stručnjaci. Najbolje od svega jeste što se svakim narednim ponavljanjem procedure sve više produžava dejstvo filera.

Nakon isteka pomenutog perioda, neophodno je ponoviti tretman, mada će i bez ponavljanja, kao što smo napomenuli, stanje biti poboljšano, u šta ćete se uveriti i sami.
Dakle, ako imate udubljene, pa i tamne podočnjake, fileri su zaista najbolje i jedino rešenje. No, ako želite da se rešite viška kože na kapcima, znajte da je tu neophodna operacija.

 

Zašto da ovaj tretman uradite baš kod nas?

Ovo veoma delikatno područje zahteva dobrog specijalistu, a baš takve izuzetne stručnjake imamo mi u Medica Aesthetica klinici za estetsku hirurgiju. Budući da je koža oko očiju tanka i da poseduje složenu anatomiju, ubrizgavanje filera u ovaj predeo zahteva naprednu tehniku. Radi se o tome da je filer potrebno ubrizgati dovoljno duboko, lepo ga rasporediti i zaobići krvne sudove koji se tu nalaze.

Zbog svega toga je izuzetno važno da baš licenciranim stručnjacima poput naših poverite svoje lice jer ćete se samo tako osećati bezbedno i na kraju biti apsolutno zadovoljni rezultatom.

 

Kako ukloniti podočnjake trajno?

Sa godinama koža gubi svoju elastičnost i jedar izgled. Isto se dešava i sa kožom lica, te su rezultat, između ostalog, opušteni kapci i kesice ispod očiju koji čine da izgledate umorno, iscrpljeno i staro. Operacija podočnjaka i kapaka, tzv. blefaroplastika, uspešno rešava ovaj problem, briše godine sa vašeg lica i vašem pogledu vraća mladalački sjaj.

Za početak je važno da znate da je blefaroplastika jedino efikasno, a uz to i trajno rešenje za ovaj problem.

Blefaroplastika je hirurška intervencija donjih kapaka, gornjih kapaka, ili i jednih i drugih. Tokom intervencije odstranjuje se višak kože i masno tkivo, a šta tačno i u kojoj meri, odlučiće hirurg.

Spušteni kapci nisu samo esteski, već i funkcionalni problem, jer remete vid, tako da je glavni cilj operacije gornjih kapaka uklanjanje viška kože, podizanje spuštenog kapka i ,,otvaranje oka”.

Blefaroplastika donjih kapaka obuhvata uklanjanje masnih jastučića ispod oka, kao i uklanjanje opuštene kože ispod oka i zatezanje donjeg kapka.

 

Ko je idealan kandidat za operaciju kapaka?

Operacija kapaka namenjena je osobama sa:

 • viškom kože koja maskira prirodni nabor gornjih kapaka
 • otečenim donjim i gornjim kapcima koje licu daju umoran izgled
 • podočnjacima u vidu kesica
 • teškim i spuštenim kapcima koji otežavaju vid
 • masnim jastučićima na kapcima i ispod oka

 

Kao rezultat procedure očekujte da vaši kapci budu podmlađeni, a izgled vaših očiju, uključujući i područje ispod oka, vidno poboljšan.

Blefaroplastika gornjih i donjih kapaka izvodi se pod lokalnom anestezijom, što ovu intervenciju čini posebno komfornom za pacijenta.

Sama procedura traje oko 45 minuta uz prethodne pripreme, kao što je anestezija. U pitanju je jedna od lakših hirurških procedura kad se uzme u obzir trajanje, izvođenje i tip anestezije (lokalna). Ukoliko se pacijent oseća uplašeno i hipersenzibilno reaguje, operacija se na zahtev pacijenta može izvoditi i u analgosedaciji.

 

Kako izgleda operacija kapaka?

Nakon konsultacija sa odabranim hirurgom, izvodi se operacija pri kojoj hirurg, prema prethodno obeleženom crtežu pristupa odstanjivanju viška kože i masnog tkiva sa gornjeg kapka. Najpre pravi suptilan rez u prevoju kapka jer će na tom mestu biti najmanje primetno. Rez na donjem kapku, s druge strane, izvodi se tik uz liniju trepavica.

Ova intervencija je jedna od omiljenih u svetu estetske hirurgije jer je lagana, rezultati su fantastični a efekat podmađene, sveže i zategute kože je evidentan i trajan.

 

Oporavak nakon blefaroplastike

Oporavak nakon ove intervencije traje kratko ako pažljivo sledite uputstva lekara. Bez naprezanja i uz odmor, stavljajte hladne obloge prva 2 dana kako biste umanjili modrice i otoke.

Preporučuje se nošenje naočara za sunce kako biste zaštitili osetljuvu regiju oko očiju i izbegli eventualno žmirkanje ali i upadanje čestica prašine i prljavštine koje mogu izazvati iritaciju i komplikacije.

Nakon nekoliko dana skidaju se zavoji, dok se šavovi uklanjaju posle nedelju dana.

Vrlo brzo se vraćate svojim svakodnevnim aktivnostima, ali lepši i sigurniji u sebe.

 

Zašto da uradite ovu intervenciju baš kod nas?

Zato što nijedna estetska intervencija za nas nije rutinska i ne shvatamo je olako i pored godina iskustva rada. Pažljivo slušamo vaše želje, informišemo vas do detalja kako biste bili upućeni u svaki korak svoje promene.

Uvek smo iskreni sa pacijentima i nećemo izvrtati istinu da bismo vas zadržali, te ćete tačno znati šta možete da očekujete. A budući da pacijentima pristupamo sa posebnom pažnjom ožiljci u ovom predelu su apsolutno neprimetni, skriveni u uglovima očnih kapaka, te garantujemo da ćete biti apsolutno zadovoljni svojim novim izgledom

Posetite nas ili nas kontaktirajte i zakažite svoju prvu konsultaciju.

Najnovije vesti
Medica Medica Aestetica
Aktuelnosti

Russian Lips: Savladajte najtraženiju tehniku povećanja usana na našim Hands-On Radionicama

Medica Medica Aestetica
Aktuelnosti

Regionalni Stylage Master Class: Inovativni Pristup Harmonizaciji Lica

Medica Medica Aestetica
Saveti

Kako se rešiti podočnjaka jednom zasvagda?

Medica Medica Aestetica
Saveti

Botoks i biorevitalizacija – moćni duo za blistaviji i mlađi izgled ovog leta

Medica Medica Aestetica
Saveti

Kako izgledati mlađe uz tretman poslednje generacije?

Medica Medica Aestetica
Aktuelnosti

Innoaesthetics hands-on workshop

Zakazivanje

Zakaži konsultacije putem telefona +381 62 633 659 ili kontakt forme.

  ]
  phone-icon