Početna - ordinacija - Estetska hirurgija - Mini facelifting – zatezanje lica

Mini facelifting – zatezanje lica

Mini facelifting je posebna hirurška tehnika koja omogućava postizanje podmlađenog i osveženog izgleda bez potrebe za invazivnim operacijama. S obzirom na sposobnost pružanja prirodnih rezultata uz manje vreme oporavka, mini facelifting privlači sve veći broj pojedinaca koji teže pomlađenom izgledu uz minimalno invazivne promene.

Zakazivanje tretmana.

 

Šta je mini facelifting?

Mini facelifting je minimalno invazivna procedura plastične hirurgije za podizanje lica koja može regulisati znake starenja u problematičnom, donjem delu lica i duž linije vilice bez vidljivih ožiljaka i neželjenih efekata.

Ova vrsta zatezanja je idealna za pacijente koji žele da se otarase opuštene kože u donjoj trećini lica i vrata. Postala je jedna od najpopularnijih procedura za podmlađivanje jer daje izvrsne rezultate.
Mini lifting lica je manje invazivna procedura u poređenju sa drugim operativnim zatezanjima kože i zato nudi određene prednosti.

 • Vreme operacije je kraće
  Ožiljci su manji i dobro skriveni u prirodnim krivinama uha, a mogu i da se uklone laserskim tretmanima.
 • Oporavak je brži i podrazumeva manje otoka i podliva.

Ukoliko proceduru izvrši vrhunski hirurg, rezultati su zagarantovani i drastično se poboljšava tekstura kože, uklanjaju se bore, definiše linija vilice i vraća mladalačka svežina i besporekoran izgled kože lica i vrata.

 

Kako izgleda tretman mini faceliftingom?

Procedure za podmlađivanje lica kao što je mini facelifting zahtevaju skup veština i određeni nivo umetnosti plastičnog hirurga.

Preoperativna priprema za mini facelifting slična je pripremi za druge hirurške zahvate, mada može varirati u zavisnosti od specifičnih zahteva hirurga. Uobičajeno, proces pripreme uključuje sledeće korake:

 1. Konsultacija sa hirurgom: Prvi korak je razgovor sa hirurgom. Tokom ove faze, hirurg će proceniti vaše lice, razgovarati o vašim ciljevima i proceniti da li ste dobar kandidat za mini facelifting.
 2. Zdravstvena procena: Pre planirane operacije, hirurg može zahtevati da uradite određene analize kako bi se osiguralo da ste u dobroj zdravstvenoj kondiciji za operaciju. To može uključivati i pregled interniste, RTG snimak, pregled kardiologa, analize kompletne krvne slike i biohemijskih parametara, kontrolu urina, protrombinsko vreme i parametre koagulacije.
 3. Prekid uzimanja određenih lekova: U periodu pred operaciju, hirurg može preporučiti da prekinete s uzimanjem lekova ili suplemenata koji mogu povećati rizik od krvarenja tokom operacije.
 4. Postoperativna priprema: Dobijate detaljne informacije o tome kako se pripremiti za period oporavka. To može uključivati smernice o tome šta očekivati, uputstva o tome kako se brinuti o koži i eventualnoj ishrani nakon operacije.
 5. Psihološka priprema: Takođe je važno biti psihički pripremljen za operaciju i period oporavka. Razumevanje procesa i realna očekivanja su ključni faktori.

 

Kako se izvodi mini lifting lica?

Mini lifting lica se može uraditi u lokalnoj anesteziji ili sedaciji. U konsultaciji sa anesteziologom donosi se odluka koji vid anestezije će biti najbolje i najkonfornije rešenje za pacijenta.

Mini facelifting koncept.

Tokom intervencije najpre se pravi mali rez ispred svakog uha. Ovaj rez je dobro skriven u prirodnim krivinama uha što garantuje manje ožiljke koji su takoreći nevidljivi ili se mogu tretirati laserima do potpunog nestajanja.

Sledeći korak je odvajanje slojeva kože i mekih tkiva od dubljeg mišićnog sloja. Hirurg nežno povlači kožu i meko tkivo prema uhu kako bi zagladio liniju vilice i zategao opuštenu kožu. Višak kože se tom prilikom u potpunosti uklanja.

Konačno, vaše rane će biti zatvorene u više slojeva pomoću delikatnih šavova kako bi se minimizovali ožiljci nakon procedure. Kompletna operacija može da traje oko 2 – 3 sata.

Nakon vašeg mini liftinga možete očekivati blage modrice i otok na licu. Konce će vaš hirurg ukloniti nakon desetak dana kada će se videti minimalni ožiljci koji vremenom postaju jedva vidljivi. Uz adekvatan tretman, oni će vrlo brzo nestati.

Planirajte da se odmorite najmanje nedelju dana nakon mini liftinga bez trošenja previše energije ili povećanja krvnog pritiska. Tokom prve nedelje dozvolite telu da iskoristi većinu vaše energije za oporavak, a vežbanje izbegavajte naredne 3 nedelje.

Svaka operacija zatezanja lica prilagođava se konkretnoj osobi i njenim potrebama kako bi se dobili najbolji rezultati prirodnog izgleda.

 

Ko je kandidat za mini facelifting?

Mini facelifting kandidati su pacijenti koji žele zategnutu kožu u donjem delu lica i vrata.
Ako ste u četrdesetim ili pedesetim godinama i primećujete opadanje tonusa i opuštanje kože u donjoj trećini lica, vi ste idealan kandidat za mini lifting lica.

Možete da uradite jedan kratak tekst kako biste potvrdili da li je ova procedura za vas: Pogledajte se u ogledalo i rukama podignite tkivo lica nagore. Ako to laska vašem izgledu, možda bi bilo vredno razmisliti o podvrgavanju ovoj učinkovitoj proceduri ulepšavanja.

 

Šta rešavamo mini facelifting tretmanom?

Problemi koje minifacelifting uspešno rešava:

 • Opuštena koža: Mini facelifting pomaže u podizanju i zatezanju opuštene kože lica, posebno u srednjim delovima i donje vilice.
 • Bore i linije: Smanjuje vidljivost finih linija i bora, posebno u predelu obraza, vilice i oko usana.
 • Gubitak tonusa kože: Pomaže u poboljšanju tonusa kože dajući licu mladolik izgled.
 • Definicija donje linije vilice: Definiše konture donje vilice.
 • Pomlađivanje izgleda: Mini facelifting doprinosi svežijem, pomlađenom izgledu lica, pružajući prirodne rezultate sa manje invazivnosti u poređenju s tradicionalnim faceliftingom.

Kada je u pitanju mini facelifting, rezultati bi trebalo da pruže osvežen i podmlađen izgled uz zadržavanje prirodnih crta lica.

 

Mini Facelifting – pre i posle

 

Mini facelifting tretman, pre i posle. Mini facelifting pre i posle transformacija.
Mini facelifting transformacija. Mini facelifting transformacija lica pre i posle tretmana.

 

Tim doktora

dr Marina Stolić dr Dragan Stolic

DR SCI. MED. MARINA STOLIĆ

specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije

DR SCI. MED. DRAGAN STOLIĆ

specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije

 

Moguće komplikacije nakon mini faceliftinga

Kao i kod bilo koje hirurške procedure, postoje određeni rizici koje bi trebalo uzeti u obzir pri odabiru klinike kojoj ćete pokloniti poverenje. Nakon procedure mini faceliftinga, period oporavka nosi sa sobom potencijalnu mogućnost od komplikacija, ali jako je važno napomenuti da je većina od mogućih komplikacija privremena i da se većina pacijenata uspešno oporavi nakon procedure. Moguće su:

 • Modrice i oticanje: Odmah nakon zahvata, mogu se javiti otok i podlivi oko područja lica gde su obavljeni rezovi. To je normalna reakcija tela na invazivni postupak i postepeno će se smanjiti tokom perioda oporavka.
 • Osetljivost: Moguće je osećati određenu neprijatnost ili osetljivost na mestima gde je koža podignuta ili zategnuta tokom procedure. Ovo se takođe postepeno smanjuje tokom vremena.
 • Infekcija: Izvestan rizik od infekcije na mestu operacije postoji, međutim, ova pojava uspešno se rešava uključivanjem antibiotske terapije.
 • Reakcije na anesteziju: Kod nekih pacijenata moguća je blaga reakcija na anesteziju, baš kao i kod svake hirurške procedure.
 • Sporo zarastanje: Pacijentima kojima rane sporije zarastaju, može se prolongirati postoperativni period i tada je moguće uključivanje dodatne terapije koja će ubrzati zarastanje.

 

Koliko traje oporavak od mini faceliftinga?

Oporavak nakon mini faceliftinga obično je brži u poređenju s klasičnim faceliftingom, ali i dalje zahteva odmor i pridržavanje instrukcija hirurga. U pitanju je relativno kratak period i traje od 1 – 3 nedelje, stoga se savetuje organizacija slobodnog vremena na poslu i rasterećenje od drugih obaveza.

Pacijenti bi trebalo da izbegavaju fizički napor i da prate uputstva lekara kako bi se osiguralo optimalno zarastanje koje može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

 

Posle koliko vremena se vide rezultati?

Pravi rezultati mini faceliftinga obično nisu vidljivi odmah. Tokom narednih nedelja i meseci, dok se otok smanjuje i tkiva se oporavljaju, rezultati će postepeno postati sve vidljiviji.

Tokom prve nedelje su primetne promene u konturama lica ali rezultati nisu jasni zbog oteklina i modrica. U naredna tri meseca nakon procedure, rezultati su evidentni, lice je osveženo i zategnuto a ožiljici sve manje uočljivi. Od trećeg do šestog meseca, svi pacijenti potpuno jasno vide konačne rezultate tretmana u vidu podmlađenog i osveženog izgleda kože.

 

Da li su ožiljci vidljivi?

S obzirom da se radi o manjim rezovima nego kod tradicionalnog faceliftinga, mini facelift minimalizuje ožiljke, ali treba uzeti u obzir da svaki organizam reaguje drukčije na proces zarastanja i formiranje ožiljaka.

Hirurg prave minimalne rezove duž prirodne linije kose i time smanjuje vidljivost ožiljaka. Najpre su u pitanju klasični crveni ožiljci od operacije koji zarastaju postepeno, a njihova vidljivost u velikoj meri zavisiće od nege koju preporučuje hirurg, genetike i sposobnosti našeg organizma da se oporavi.

 

Koliko traje efekat mini faceliftinga?

Efekat mini faceliftinga je evidentan i dugotrajan, međutim, uslovljen je određenim faktorima poput godina starosti pacijenta, stila života, genetske predispozicije kao i dalje nege u vidu dodatnih tretmana kože koji će pospešiti da efekti mini faceliftinga potraju što duže.

 

Da li je laser zamena za mini face lift?

Nije. S obzirom da je mini face lifting neprikosnovena procedura, retko koji tretman zatezanja lica može da joj parira. U slučaju da se dvoumite između laserskih tretmana i hirurške procedure zatezanja, znajte da ne postoji laser koji može zameniti hirurgiju.

Laserski tretmani su veoma efikasni, međutim, nisu alternativa mini face liftingu jer je hirurško zatezanje najbolji način da se rešite opuštenosti i viška kože.
Ukoliko vam je potrebno značajno zatezanje kože, onda je bez sumnje mini face lift procedura za vas.

 

Mini facelifting – cenovnik

Najbolje bi bilo zakazati konsultaciju sa Medica Aesthetica timom lekara kako biste dobili personalizovanu procenu i detalje o uslovima tretmana pre nego što donesete konačnu odluku za zatezanje lica.

Cena mini faceliftinga (MACS) u klinici Medica Aesthetica iznosi 300000 rsd.

Klijentima se pruža pomoć od trenutka kada uđu u kliniku do poslednjeg naknadnog pregleda. Mini facelifting cena uključuje preoperativnu, operativnu i postoperativnu proceduru i preglede potrebne za ovaj tretman.

Ova vrsta usluge je ono što izdvaja tim klinike Medica Aesthetica, zato obavezno rezervišite svoj termin već danas na +381 62 633 659.

Zakazivanje

Zakaži konsultacije putem telefona +381 62 633 659 ili kontakt forme.

  ]
  phone-icon