Medica Medica Aestetica

Početna - blog - Zanimljivosti - Kako vaše lice stari i šta možete da uradite povodom toga?

Kako vaše lice stari i šta možete da uradite povodom toga?

Graciozno starenje lica ima svoje čari, ali postoje promene koje se dešavaju sa godinama koje bi definitivno želeli da usporite. Starost nesumnjivo utiče na svaki kutak vašeg lica i tela.

Zajedno sa mudrošću, iskustvom i dostignućima koji dolaze sa godinama, dolaze i promene koje se dešavaju u vašem spoljašnjem izgledu.

Promene na licu su obično u prvom planu.

I da, lice počinje da stari već kako pređete 20. godinu. U početku su te promene suptilne, ali vremenom postaju sve uočljivije – naročito ukoliko se ne bavite svojom kožom.

 

Šta podrazumeva starenje lica i koji uzroci stoje iza toga?

Starenje lica se odnosi na to kako se izgled vašeg lica menja sa godinama. Starenje lica nastaje uglavnom kao rezultat promena na koži i promena u dubljim mekim tkivima lica. Faktori koji utiču na pojavu promena na koži sa starenjem uključuju: proces prirodnog starenja kože, tip kože, izlaganje suncu, pokreti lica i redovna nega kože.

Kako koža stari, gubi elastičnost i tonus, što na kraju dovodi do finih i grubih bora. Površina kože može postati gruba i suva. Spoljni sloj se istanjuje, što koži daje providan izgled i može otkriti male krvne sudove ispod. Izlaganje suncu izaziva pege, nepravilnu pigmentaciju lica, kao i pre-kancerogene i kancerozne lezije kože. Ovo su promene koje se mogu poboljšati hemijskim pilingom, dermoabrazijom i laserskim tretmanima.

Kada smo mladi, masno tkivo na licu je ravnomerno raspoređeno, sa nekim džepovima tu i tamo koji pune čelo, slepoočnice, obraze i područja oko očiju i usta. Sa godinama, ta masnoća gubi volumen, skuplja se i pomera nadole, tako da crte koje su ranije bile okrugle mogu da “potonu“, a koža koja je bila glatka i zategnuta postaje opuštena. U međuvremenu, drugi delovi lica dobijaju masnoću, posebno donja polovina, tako da imamo tendenciju da dobijemo taj neugledni podbradak.

Gravitacija uzrokuje istezanje i opuštenost potpornih ligamenata lica. Kao rezultat toga, čelo i obrve se spuštaju, a na očnim kapcima se razvijaju nabori kože. Vrat počinje da se opušta i razvijaju se duboke bore na vratu. Neke od ovih promena se ne mogu ispraviti neinvazivnim tretmanima, već zahtevaju procedure kao što su podizanje lica, podizanje vrata, podizanje čela ili operaciju očnih kapaka.

Kako lice stari?

Brojne promene na licu se dešavaju kako se godine sabiraju, neke od njih su očigledne i dobro poznate:

 • Čelo se širi kako se linija kose povlači
 • Uši postaju malo duže jer hrskavica u njima raste
 • Vrh nosa ima tendenciju da pada jer vezivno tkivo koje podržava nosnu hrskavicu slabi
 • Javljaju se bore i fine linije na koži
 • Meka tkiva (mišići, masno tkivo, vezivno tkivo) padaju usled gravitacije
 • Gubitak volumena
 • Promene na kostima lica

 

Šta možete da uradite povodom starenja lica?

Čak i ako imate sjajne gene i izgledate mnogo mlađe nego što zaista jeste, promene u vašem izgledu lica povezane sa godinama su neizbežne.

Nisu svi zadovoljni sa tim, a neki bi možda želeli da odlože “prihvatanje“ tih promena. Fejslifting koji prkosi starenju, budući da hirurški uklanja višak tkiva i podiže opuštenu kožu u donjem delu lica, jedan je od načina da pokušate da zaustavite plimu vremena. Procedura za podizanje lica je samo jedna od popularnijih estetskih procedura, sada postoji mnogo alternativa za usporavanje starenja lica.

Evo primera samo nekih stvari koje možete da uradite kako biste svom licu dali mladalački izgled:

 • Zaštita od sunca: najbolji je način da svoje lice održite u što dužoj mladosti. Veliki deo oštećenja dolazi od UVA dela svetlosnog spektra, tako da je potrebno da stavite kremu za sunčanje koja štiti od UVA i UVB svetlost.
 • Kreme i serumi za redovnu negu kože i anti-age preparati: definitivno najpopularnija opcija kada je u pitanju svakodnevno delovanje protiv procesa starenja kože.
 • Injekcije botoksa: naročito se koriste za tretiranje izražajnih linija na čelu i između obrva. Deluju tako što delimično imobilišu mišiće koji formiraju ekspresione linije tako da se koža izgladi.
 • Dermalni fileri: koriste se za popunjavanje linija stvorenih izgubljenim kolagenom i mastima. Nakon injekcija botulinum toksina, injekcije dermalnog filera su najčešća estetska procedura. Trenutno su najpopularniji fileri na bazi hijaluronske kiseline, složenog šećera koji se prirodno nalazi u mnogim našim tkivima.
 • Laserski tretmani: mogu pomoći da se otarasite pega i fleka na koži, kao i popucalih kapilara na licu. Takođe se koriste za obnavljanje kože lica, budući da se ovim tretmanom skida gornji sloj kože, a sa njim i bore od oštećenja od sunca i ožiljci od akni. Energija nekih neablativnih lasera ​​za obnavljanje površine kože prolazi kroz spoljašnji sloj kože kako bi delovala na dubljem nivou, u dermisu, što dovodi do stvaranja kolagena.
Najnovije vesti
Medica Medica Aestetica
Aktuelnosti

SKIN EXCELLENCE PROGRAM Hands-On by Innoaesthetics

Medica Medica Aestetica
Saveti

Hiperpigmentacija kože – šta su i kako se leče fleke na koži?

Medica Medica Aestetica
Aktuelnosti

Russian Lips: Savladajte najtraženiju tehniku povećanja usana na našim Hands-On Radionicama

Medica Medica Aestetica
Aktuelnosti

Regionalni Stylage Master Class: Inovativni Pristup Harmonizaciji Lica

Medica Medica Aestetica
Saveti

Kako se rešiti podočnjaka jednom zasvagda?

Medica Medica Aestetica
Saveti

Botoks i biorevitalizacija – moćni duo za blistaviji i mlađi izgled ovog leta

Zakazivanje

Zakaži konsultacije putem telefona +381 62 633 659 ili kontakt forme.

  ]
  phone-icon